Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Aszalt/szárított jutifalatok kutyáknak házilag

Aszalt/szárított jutifalatok kutyáknak házilag

A csemegék készítése kutyáinknak szórakoztató, költséghatékony de időigényes is lehet. Az aszalt kutyacsemege azonban csak abból áll, hogy felszeleteljük a húst, a gyümölcsöt vagy a zöldséget, majd a szárítóba vagy sütőbe helyezzük, és egy bizonyos ideig hagyjuk. Tehát összességében sok idő, mivel alacsony hőfokon készítjük, de macera nagyon kevés van vele.

Hogyan készítsünk aszalt jutifalikat?

A csemegék készítése kutyáinknak szórakoztató, költséghatékony de időigényes is lehet. Az aszalt kutyacsemege azonban csak abból áll, hogy felszeleteljük a húst, a gyümölcsöt vagy a zöldséget, majd a szárítóba vagy sütőbe helyezzük, és egy bizonyos ideig hagyjuk. Tehát összességében sok idő, mivel alacsony hőfokon készítjük, de macera nagyon kevés van vele.

Valószínűleg láttál már szárított/aszalt gyümölcsfalatkákat a boltokban, ezt négylábú verzióban is könnyedén elkészítheted.

 

A szárított jutik előnyei

 

►A hús alacsony hőfokon való szárításakor a hús értékes tápanyagai, vitaminok kevésbé vesznek el, szemben a magas hőfokon való kezeléssel pl. főzés.

A finomságokat sokkal könnyebb tárolni, mint a nyers finomságokat, és sokkal tovább tartanak, ha helyesen tároljuk

A saját csemege elkészítésének költsége sokkal alacsonyabb, mint a vásárolt finomságoké, még akkor is ha nem sütőt használsz, hanem beruházol egy szárítógépbe.

Például 1 kg marhamáj 790 ft-ba került (barf boltban), ebből kb 400 gramm szárított falatka készült- ennek elkészült verziója boltban vásárolt ára kb 3000 Ft.

Összetevők: Amikor saját alapanyagokat vásárolsz, húst, zöldséget, gyümit pontosan tudod mit tartalmaz a finomság, így allergiás, kényes pocak esetén is tudsz olyat készíteni, ami jó kiskedvencednek.

Kevés energia befektetés: Az egész folyamat valójában nagyon egyszerű, csak szeleteljed fel, és tegyed be a szárítóba vagy a sütőbe. 

Kevés mosogatás, egyszerűség: Amit szeretek a szárított finomságokban, az az, hogy nagyon kevés a mosogatás! Ahhoz képest, hogy sütiket vagy muffinokat, kekszet sütünk a kutyának, nincs sok elmosnivaló. Csak a kés, majd a szárító tálcái, amelyek könnyen és gyorsan moshatóak.

Ezenkívül a szárítónak időzítője is van, és magától kikapcsol, ha kész, így éjszaka is készülhet.

 

Mennyi ideig tart az elkészítése?

 

Sok minden attól függ, hogy milyen vastag az adott alapanyag, mennyi a víztartalma, így ez igen változó, nagyjából azonban elmondható, hogy 8-16 óra között.

A lenti recepteket hétvégén készítettem, ihletadónak, mindegyikéhez megadtam a pontos időzítést, hogy segítsek az indulásban, de hidd el hamar kitapasztalod Te is!

 

Készíthetsz szárított jutikat a sütőben?

 

Sütőben is lehet finomságokat készíteni. A folyamat nagyjából ugyanaz, csak figyelj arra, hogy zsírpapírral bélelt tepsit használj hozzá!

Tartsad a sütőt a lehető legalacsonyabban, ez azt jelenti, hogy 50-70 celsius fokon. Vannak, akik azt is javasolják, hogy hagyjad kissé nyitva a sütő ajtaját is- nekem ez nem jött be, az egész lakásban máj szag terjengett.

Ezután félóránként meg kell forgatni őket, amíg meg nem száradnak ropogósra.

 

Pár ötletmerítő tipp:

 

Íme pár tipp, de a határ a csillagos ég hús "alkatrészekben", zöldségekben, gyümölcsökben! 

Marhamáj falatkák

• Kockázd fel a májat
• Helyezzed a szárítótálcára úgy, hogy az egyes falatkák között kis rés mindenképp legyen.
• Kapcsold be 65 fokra, és állítsad az időzítőt 9 órára.

Megjegyzés: 5, 6, 7 stb. óra elteltével bármikor tesztelheted őket.

Szárított csirkenyak

• Kapcsold be 70 fokra és állítsad be az időzítőt 7 órára és mehetnek is a nyakak a tálcára!

Megjegyzés: Az idő nagyban függ a csirkenyak méretétől vastagságától

Aszalt banán

  • Ha van zöldség szeletelőd azzal, vagy pedig késsel vékony szeleteket vágj! A hajszálvékony szelet könnyen beleragad a tálcába- így azt nem javaslom.
  • Kapcsold be 55 fokra és 12 órára

Szárított nyúl mell

  • Mosd meg, hagyjad megszáradni
  • Szeld annyira vékonyra, amilyenre csak tudod, nekem kb 0,5 cm vastagságúak
  • Kapcsold be 55 fokra, és állítsad az időzítőt 14 órára.

Tartalomhoz tartozó címkék: #Jutifalat #Recept